Waarom optimisme, of liever: opTEAMisme, onmisbaar is voor succesvol teamwork

Succesvol samenwerken. Teamleden die lekker in hun werkvel zitten. Positieve prestaties leveren met werkgeluk. Creatieve samenwerking. Een constructieve, energieke sfeer…..: allemaal kansloos zonder een gezonde dosis optimisme. Als teamcoach en spreker over teamwork en werkgeluk laat ik je graag zien waarom optimisme, nee, beter gezegd: opTEAMisme, een keiharde voorwaarde is voor succesvolle, soepele samenwerking en voor werkgeluk in je team. En natuurlijk laat ik je ook zien hoe je dat optimisme kunt versterken, maar daarbij wél realistisch blijft.

Waarom is opTEAMisme een voorwaarde voor teamsucces door teamwork met werkgeluk?

In welk team zou jij het liefste werken? Tussen een stelletje breinen die tijdens werk en teamwerk alleen maar focussen op problemen en gedoe? Of, aan de andere kant: werk je liever in een groep vol breinpower dat de aandacht en energie weet te richten op inspiratie en oplossingen? Juist ja……tijdens mijn workshops en lezingen luidt het antwoord eigenlijk altijd behoorlijk eensgezind. Want natuurlijk: het liefst werken we allemaal in een team dat zich richt op mogelijkheden in plaats van op moeilijkheden. In een team vol vertrouwen. Zo’n team presteert het beste, en biedt daaarnaast ook nog eens de prettigste en plezierigste werksfeer.

Dat komt doordat we het allemaal weten en ook wel voelen: een team zonder vertrouwen lijkt op een kaartenhuis. Het staat namelijk wel overeind, maar er hoeft maar dít te gebeuren….., een klein briesje op te steken, of klein stootje tegen de tafel, en hopla: daardoor stort het direct in elkaar. Maar tegenwoordig, in onze stormachtige ‘VUCA-wereld’ waarin verandering en complexiteit de norm zijn, gebeurt er continue van alles in de categorie briesjes en stormen. Gewenste of ongewenste veranderingen, crisis, uitdagingen, er is ‘never a dull moment in business life’!

Met als gevolg dat het nogal vaak spannend wordt buiten het team. En als het spannend wordt buiten het team….., ontstaan er vrijwel altijd spanningen binnen het team. Waardoor samenwerking opeens heel gemakkelijk….. een héél stuk moeilijker wordt. Niet meer soepel, maar hartstikke stroef wordt. Gedoe buiten het team, betekent bijna altijd gedoe binnen het team. Teamleden richten zich op overleven, in plaats van op verbeteren.

Teamsucces

Terwijl een team dat juist met een gezonde dosis optimisme naar de toekomst en het teamsucces in die toekomst kijkt, meer geneigd is moeite te steken in het betrekken van alle teamleden, het versoepelen van samenwerking en in het verhelderen van de onderlinge communicatie rondom de uitvoering van taken. Waardoor de teamverbinding sterker is en de teameffectiviteit versterkt wordt.

Ga dus bouwen aan teamvertrouwen!

Daarom is optimisme, of liever nog: opTEAMisme, onmisbaar voor teamveerkracht (wat dus niet hetzelfde is als de optelsom van alle veerkracht van je teamleden!), doorzettingsvermogen en voor succesvol teamwork. Ga dus bouwen aan vertrouwen, aan opTEAMisme!

Want de logica van optimisme (zie mijn boek Optimisme aan het Werk), is namelijk dat het ontstaat als vertrouwen in de toekomst groter is dan angst. En vervolgens wordt optimisme ‘opTEAMisme’, als er naast toekomstvertrouwen in de toekomst ook binnen het team een sterk onderling vertrouwen is: in elkaar én in de kansen op teamsucces.

HIER PLAATJE VAN SLIDE BIJ DOEN (EVENTUEEL GIFje VAN MAKEN?)

Daarom zeg ik ook wel, in navolging van de filosofen Kant en Popper : “opTEAMisme is een morele plicht”, zeker als teammanager of leidinggevende!

Bouwen aan optimisme, of aan opTEAMisme in je team begint met bouwen aan de Power-bronnen van optimisme. Daarover vertel ik je graag meer in mijn volgende blog.

Op naar opTEAMaal werken met  opTEAMisme!

Ben je op zoek naar inspiratie of juist direct aan de slag met het werken aan opTEAMisme? Boek dan een lezing, of ga aan de slag in deze workshop.

Laat je inspireren en verkrijg handvatten rondom hoe je optimisme kunt inzetten in jouw team of organisatie voor beter teamwork en meer werkgeluk met de waardevolle kennis en inzichten die Juul als ‘opTEAMiser’, tijdens haar jarenlange ervaring als teamcoach en werkgelukdeskundige met plezier met je deelt. Neem hier contact op met Juul.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven